BlackRock CEO: ‚Bitcoin heeft de aandacht en de verbeelding van veel mensen gevangen‘


Op dinsdag (1 december) zei Larry Fink, medeoprichter, voorzitter en CEO van BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, tijdens een interview dat „Bitcoin de aandacht en de verbeelding van veel mensen heeft getrokken“.

BlackRock, dat in 1988 werd opgericht, begon met slechts acht mensen die in één kamer werkten

Op 1 oktober 1999 werd de beurs van New York geopend voor $14 per aandeel en in 2006 verwierf BlackRock Merrill Lynch Investment Management. In 2009 nam het Barclay’s Global Investors (BGI) over en werd „de grootste vermogensbeheerder ter wereld, met werknemers in 24 landen“. Op 31 maart 2020 had BlackRock 6,47 biljoen dollar aan activa onder beheer (AUM).

Op dinsdag, toen volgens CryptoCompare Bitcoin een nieuw hoogtepunt bereikte ($19.892 om 11.00 uur UTC), meldde MarketWatch dat Fink enkele interessante opmerkingen over Bitcoin maakte tijdens een gesprek met de voormalige gouverneur van de Bank of England, Mark Carney, bij de Council on Foreign Relations.

„Bitcoin heeft de aandacht en de verbeelding van veel mensen getrokken. Nog steeds niet getest, vrij kleine markt in vergelijking met andere markten.“

Het MarketWatch rapport zegt dat Fin verder ging met te zeggen:

„deze grote reus beweegt elke dag… het is een dunne markt. Kan het zich ontwikkelen tot een wereldwijde markt? Mogelijk…

Op 20 november werd tijdens een interview op CNBC’s Squawk Box aan Rick Rieder, BlackRock’s Chief Investment Officer of Global Fixed Income, gevraagd of hij het eens was met Jamie Dimon, voorzitter en CEO van JPMorgan Chase, die denkt dat de Amerikaanse regering zal proberen om Bitcoin te reguleren als de prijs ervan te hoog wordt.

Rieder antwoordde:

„Ik denk dat cryptocurrency hier blijft, en ik denk dat het duurzaam is… Ik denk dat digitale valuta en de ontvankelijkheid – met name de ontvankelijkheid van technologie en cryptocurrency voor duizenden mensen – echt is.

„Digitale betalingssystemen zijn echt. Dus, ik denk dat Bitcoin hier blijft… „Ik doe er niet veel van of eigenlijk niets ervan in mijn portefeuilles…

„Maar denk ik dat het een duurzaam mechanisme is dat de plaats van het goud voor een groot deel zal innemen? Ja, dat doe ik omdat het zoveel functioneler is dan het passeren van een staaf goud…“

De recente opmerkingen van Fink en Rieder staan in schril contrast

De recente opmerkingen van Fink en Rieder staan in schril contrast met wat de CEO van BlockRock drie jaar geleden over Bitcoin zei. Op 13 oktober 2017, tijdens een bijeenkomst van het Institute of International Finance (IIF), noemde Fink Bitcoin een „index van het witwassen van geld“:

„Bitcoin laat je gewoon zien hoeveel vraag er is naar het witwassen van geld in de wereld… Dat is alles wat het is.“

Toen, op 26 februari 2018, maakte BlackRock, als onderdeel van zijn Global Weekly Commentary, de volgende conclusie over de „crypto rage“:

„We zien dat cryptokringen in de toekomst mogelijk meer gebruikt zullen worden naarmate de markten rijper worden. Toch zijn we van mening dat ze alleen moeten worden overwogen door degenen die potentieel volledige verliezen kunnen verdragen“.

Een paar maanden later (op 12 juli 2018) meldde het in Londen gevestigde Financial News echter dat BlackRock, volgens mensen die bekend zijn met de zaak, „een team heeft samengesteld uit verschillende delen van het bedrijf om cryptocurrencies en hun onderliggende infrastructuur, blockchain, te onderzoeken“, en dat deze werkgroep „zal onderzoeken of BlackRock moet investeren in bitcoin futures“, en ook zal kijken „naar wat BlackRock’s concurrenten doen met cryptocurrencies en hoe dat zijn bedrijf zou kunnen beïnvloeden“.